Pasianssin historiaa

Vuonna 1990 Microsoft teki ensimmäisen version Pasianssista. Peli on paljon vanhempi, mutta monien korttipelien tapaan sen alkuperä ei ole aivan selkeä, koska siihen liittyvää historiallista tietoa ei ole tarpeeksi saatavilla. Tässä alla on muutamia todennäköisiä teorioita.

Ranska

Yleisesti hyväksytty teoria on, että jotkut pasianssin muodot kehitettiin keskiajalla, kun korttipelien pelaamisesta tuli suosittua. On myös melko yleisesti hyväksytty idea, että ranskalaiset kehittivät pelin suosituimman version Solitaire Pasianssin. Jotkut historioitsijat väittävät, että pelin olisi keksinyt Napoleon Bonaparte ollessaan karkoitettuna Saint Helenan saarella. Pelistä onkin olemassa variaatio nimeltä Solitaire St. Helena.

Ennustaminen

Ennustaja ja pelikortitToiset väittävät, että peli tulee Baltian alueelta ja se oli tapa ennustaa. Uskottiin, että ennustaja käytti pelin tuloksia ennustamaan tulevaisuutta ja onnea. Jos pelin hävisi monta kertaa peräkkäin, saattoi se merkitä lähestyvää onnettomuutta. Pelaajan voittaessa usein näyttivät tulevaisuuden suunnitelmat valoisilta.

Mielestämme ranskalainen alkuperä vaikuttaa todennäköisimmältä, koska pelissä on paljon ranskankielisiä sanoja kuten ”Tableau” ja "Pasianssi”, joka tulee ranskan kielen sanasta ”Patience” ja tarkoittaa suomeksi kärsivällisyyttä. Ranskassa on myös olemassa paljon vanhaa kirjallisuutta Pasianssin variaatioista.

Tietokoneiden aikakausi

Pasianssin nykyään tunnettu muoto alkoi kehittyä 1900-luvun loppupuoliskolla. Ihmisten totutellessa tietokoneisiin 80-luvulla pelistä tuli pikavauhtia suosittu. Oikeat pelikortit korvattiin paremmin toimivilla tietokonepeleillä. Kortteja ei tarvinnut enää itse sekoittaa ja pelin voi aloittaa yhdellä hiiren klikkauksella.

Pasianssien tietokonepeliversioiden ensimmäinen kehittäjä oli Brad Fregger. Hän työskenteli ohjelmistoyritykselle nimeltä Spectrum Holobyte ja peli oli saatavilla Macintosh-, Amiga- ja pc-laitteissa. Pelin nimeksi tuli Solitaire Royale ja siitä oli jopa kahdeksan eri versiota: Corners, Calculation, Klondike, Golf Solitaire, Reno, Pyramid, Canfield ja 3 Shuffles and a Draw. Vuonna 1992 kehitti amerikkalainen Quantum Quality Productions pelipaketin nimeltä Solitaire Journey, jossa oli yli 100 erilaista versioita Pasianssista, joista jokainen tallensi omia tilastoja. Yhä useammat yritykset alkoivat kehittää tällaisia pelejä, koska ne menestyivät hyvin alan harrastajien keskuudessa. Todella suosittuja niistä tuli suuren yleisön keskuudessa vasta, kun Microsoft lisäsi pelin Windows 3.0:aan. Pelin kehitti työharjoittelija Wes Cherry ja pelin sekä pelikorttien ulkoasun suunnittelun teki Macintosh-pioneeri Susan Kare.

Emme tiedä mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta pidämme verkkosivumme tarkasti ajantasalla seuraamalla uusinta tekniikkaa. Pelit pysyvät siten myös aina toimivina, jotta niitä voi pelata millä tahansa laitteella ja missä tahansa.